POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Uncategorized @sr

Zemlja meda posle Hong Konga, Barselone, Sidneja, Salt Lejk Sitija stiže i u Novi Sad!

Objavio 8. oktobra 2019. 5 novembra, 2019 No Comments

Makedonska slatko-gorka dokumentarna priča o poslednjoj pčelarki u Evropi, koja pokušava da vrati prirodnu ravnotežu u Zemlju meda, na repertoaru je festivala Cinema Now.

Film Zemlja meda za nepunih godinu dana osvojio je čak 14 nagrada na prestižnim svetskim festivalima, među kojima su Sundance, DocsBarcelona, DocAviv, Millennium Docs Against Gravity i drugi, a srca žirija i publike osvojila je pčelarka Hatidže Muratova koja gazi krševitim, ali spektakularnim balkanskim predelom na svom putu ka koloniji pčela koju uzgaja.

U uvodnim kadrovima, tako rustično raskošnim da se na trenutak zapitate da li je zaista reč o dokumentarcu, pojavljuje se elegantno obučena u živopisnu bluzu i sa smaragdnom maramom na glavi pčelarka koja pokušava da povrati ravnotežu u prirodu. Ona živi sa svojom bolesnom majkom Nazife u maloj kolibi bez struje u nenaseljenim planinama Makedonije i ne poznaje drugačiji život jer svakako češće viđa pčele nego ljude.

Sve dok porodica pčelara nomada ne uđe na njenu teritoriju i tako ugrozi ono od čega ona živi.

Reditelji su Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov, a uloge Hatidže Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam, Ljutvie Sam, Mustafa Sam, Muzafer Sam, Veli Sam, Ali Sam, Alit Sam, Gamze Sam, Ljutvish Sam i Safet Javorovac. Direktori fotografije su Fejmi Daut i Samir Ljuma, montažer Atanas Georgiev, a producenti Atanas Georgiev i Ljubo Stefanov.

Cinema Now je dvodnevni pop-up festival zakazan za 26. i 27. oktobar ove godine u prostoru kulturne stanice Svilara u Novom Sadu, a organizuje ga udruženje Cinema City. Reč je o spoju dobre muzike, dobrih filmova i atraktivnog, nekada industrijskog, prostora koji sada isčitavamo kao zonu kulture.

Muzički program festivala već je najavljen, 26. oktobra dolaze nam E-Play i Fran Palermo, a 27. Repetitor.

Za sada su najavljeni filmovi Otvorena, Granny Project, Taurunum Boy, Zaposlena, Blossom Valley, Ti imaš noć, Teret, Zemlja meda i Aleksi, a uskoro slede i druge najave filmskog programa. Selekcija će obuhvatiti najzanimljivije filmove autora mlađe generacije iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije…

Ulaz se neće naplaćivati a za najatraktivnije projekcije filmova biće moguće rezervisti mesto unapred da bi se izbegle gužve i nervoza na ulazu.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Projekat Cinema Now Udruženje Cinema City realizuje u saradnji sa Fondacijom ,,Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kuture”.