POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Pozorište

Tri groša

Objavio 5. juna 2019. No Comments

„Tri groša“ je neprofitna organizacija iz Beograda koja se bavi pozorišnom produkcijom i edukacijom. Glavni tim čine rediteljke Marija Lipkovski-Barna i Ana Popović, sa većim brojem saradnika iz raznih pozorišnih profesija. „Tri groša“ zvanično postoji od 2015. godine, iako je pomenuti tim dobro funkcionisao kao neformalna grupa još od 2009. godine.

Produkcija „Tri groša“ broji devet igrajućih predstava: „Čekajući Godoa“ Samjuela Beketa, „Emigranti“ Slavomira Mrožeka, „Kratka istorija vatre“ po naučnim radovima K. G. Junga, „Edit“ Sare Radojković kao nezavisne, gostujuće predstave na raznim scenama, „Prosidba“ A. P. Čehova, „Ovde stoji naslov drame o Anti“ Ivora Martinića, „Not the Right Leg“ autorski projekat u Domu kulture Studentski grad, „Božićna priča“ po Čarlsu Dikensu i „Suđaje“ Luke Kurjačkog. Osim „Suđaja”, koje je pisao i režirao Luka Kurjački, sve ostale predstave režirale su Marija Barna Lipkovski i Ana Popović, kako individualno, tako i zajedno.

U programu „Tri groša“ odnedavno postoji i ciklus edukativnih predavanja o azijskim izvođačkim kulturama „S one strane civilizacije“. Članovi „Tri groša“ aktivni su i na polju razvoja dečje publike i novih poetika u pozorištu za decu i mlade i od 2018. godine članovi su organizacije ASITEŽ Srbija, u koju su primljeni sa programom Mali pozorišni eksperti.

„Tri groša“ je višestruko lokalno i internacionalno nagrađivana organizacija. Zalažući se za otvorenu, slobodnu i solidarnu scenu, sarađuje sa većim brojem drugih nezavisnih organizacija, trupa i pojedinaca.