POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Vesti

The Best Serbian Films in 21st Century – Filmski centar Srbije

Objavio 14. avgusta 2019. 22 avgusta, 2019 No Comments

Impresivno, zapaženo i nagrađivano izdanje Filmskog centra Srbije „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017.“ pojavilo se prošle godine i na jedinstven način prikazalo kako razmišljaju filmski autori u Srbiji u novom milenijumu.

Ova knjiga zagolicala je maštu svih ljubitelja filma, ali je i skrenula pažnju stručne javnosti jer na specifičan način tretira srpski film. „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017.“ je na 500 strana predstavio sva ostvarenja domaćih autora u novom milenijumu.

Ovo kapitalno delo je u 2019. dobilo svojevrstan nastavak, naime „The Best Serbian Films in 21st Century“ je u stvari izbor najboljih tekstova ove antologije novijeg srpskog filma. Kroz četiri različita segmenta dobijen je prostor za prezentaciju filmova renomiranih autora, dela koja su punila bioskopske prostore, imala najveću gledanost, ali i za stvaralaštvo novih generacija srpske kinematografije. Autori obe knjige su filmski kritičari mlađe generacije, koji su pored velike ljubavi prema domaćem filmu dali i doprinos kritičkom mišljenju putem velikog broja tekstova u štampanim i elektronskim medijima.

Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević su se u knjizi „The Best Serbian Films in 21st Century“ opredelili za ono najbolje, najvažnije i najzanimljivije. Sam koncept knjige zahteva obraćanje široj publici, jer između ostalog napisana je na engleskom jeziku. Na taj način se pasionirani regionalni filmofili, kao i zainteresovani iz celog sveta mogu precizno informisati i sagledati situaciju u kojoj se nalazi srpski film 21. veka. Sa druge strane, ova knjiga predstavlja i odličan putokaz za upoznavanje sa srpskom kulturom, estetikom i načinom života. Iako je domaća kinematografija ovog perioda donekle osporavana, „The Best Serbian Films in 21st Century“ ukazuje da to nije tako i da opus domaćeg stvaralaštva od 2000. godine ima svoj značaj i vrednost.

A zašto na neke naslove treba obratiti naročitu pažnju i koje filmove treba ponovo pogledati, ostavljamo vam da sami otkrijete. Mi izdvajamo filmove autora mlađe i srednje generacije koji su većinom dobitnici nagrada za najbolji film selekcije Nacionalna klasa nekoliko izdanja Cinema City festivala.

Technotize: Edit i ja – dugometražni crtani film reditelja Alekse Gajića

Cinema City 2009 – Priznanje za poseban doprinos razvoju srpske kinematografije

Tilva Roš – debitantski film Nikole Ležaića za koji je napisao i scenario

Cinema City 2011 – najbolji film u okviru selekcije Nacionalna klasa

Smrt čoveka na Balkanu – scenario i režija Miroslav Momčilović

Film je premijerno prikazan na Cinema city festivalu 2012. godine, kada je osvojio 3 nagrade (Miroslav Momčilović za najbolju režiju i najbolji scenario, a Emir Hadžihafizbegović za najbolju mušku ulogu).

Klip – debitantski film rediteljke Maje Miloš, koja je ujedno napisala i scenario

Cinema City 2012 – najbolji film u okviru selekcije Nacionalna klasa

Krugovi – srpska antiratna melodrama reditelja Srdana Golubovića. Scenario su napisali Srđan Koljević i Melina Pota Koljević prema istinitom događaju.

Cinema City 2013 – najbolji film u okviru selekcije Nacionalna klasa

Ničije dete – scenario i režija Vuk Ršumović

Cinema City 2015 – najbolji film u okviru selekcije Nacionalna klasa

Teret – scenario i režija Ognjen Glavonić

Film je imao premijeru na Filmskom festivalu u Kanu 2018.

Ovo ostvarenje o kome se mnogo govorilo i pre nego što ga je iko u Srbiji pogledao osvojilo je mnogobrojne nagrade i priznanja na prestižnim festivalima širom sveta.