POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Događaji

Teret na Cinema Now

Objavio 7. oktobra 2019. 18 oktobra, 2019 No Comments

Debitantsko ostvarenje Ognjena Glavonjića – Teret – još je jedan masterpiece koji će upotpuniti program festivala Cinema Now.

Film Teret prikazan je premijerno na Filmskom festival u Kanu prošle godine, u okviru selekcije Quinzaine – Directors Frotnight, gde su reditelj i ekipa filma posle projekcije pozdravljeni uz višeminutne ovacije publike, a filmski časopisi pisali su posle toga samo u superlativima o ovom ostvarenju.

Film prati glavnog junaka Vladu, vozača kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, koga igra fenomenalni Leon Lučev, za koga kritika kaže da je ovo njegova najbolja uloga do sada. Vozeći kamion sa nepoznatim teretom sa jedne kosovske destinacije do Beograda, Vlada susreće najrazličitije likove u ratom zahvaćenoj Srbiji. Odlično režiran, specifičnog vizuelnog stila, ovo ostvarenje otvara pitanja ne samo o odnosu prošlosti i sadašnjosti kroz kosovsku dramu iz devedesetih godina prošlog veka, nego i o potrebi ljudi koje žive na Balkanu da povežu rasturen istorijski narativ kroz život više generacija.

Teret je jedan od onih filmova o kome pričaju i komentarišu ga čak i oni koji ga nisu pogledali na filmskom platnu.

Uloge u filmu nose Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Ivan Lučev, Igor Benčina, Radoje Čupić, Jovo Maksić, Stefan Trifunović, Tanja Pjevac, Ljubiša Miličić, Branko Perišić i Novak Bilbija. Režiju i scenario potpisuje Ognjen Glavonić, direktor fotografije je Tatjana Krstevski, montažerka je Jelena Maksimović, snimatelj zvuka Gilles Bénardeau, dizajner zvuka Jakov Munižaba, a producenti Dragana Jovović, Stefan Ivančić, Ognjen Glavonić i Sophie Erbs.

Cinema Now je dvodnevni pop-up festival zakazan za 26. i 27. oktobar ove godine u prostoru kulturne stanice Svilara u Novom Sadu, a organizuje ga udruženje Cinema City. Reč je o spoju dobre muzike, dobrih filmova i atraktivnog, nekada industrijskog, prostora koji sada isčitavamo kao zonu kulture.

Muzički program festivala već je najavljen, 26. oktobra dolaze nam E-Play i Fran Palermo, a 27. Repetitor.

Za sada su najavljeni filmovi Otvorena, Granny Project, Taurunum Boy, Zaposlena, Blossom Valley, Ti imaš noć, Teret, Zemlja meda i Aleksi, a uskoro slede i druge najave filmskog programa. Selekcija će obuhvatiti najzanimljivije filmove autora mlađe generacije iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije…

Ulaz se neće naplaćivati a za najatraktivnije projekcije filmova biće moguće rezervisti mesto unapred da bi se izbegle gužve i nervoza na ulazu.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Projekat Cinema Now Udruženje Cinema City realizuje u saradnji sa Fondacijom ,,Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kuture”.