POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
DogađajiVesti

Prvo izdanje festivala Cinema Now posetilo 5.000 ljudi!

Objavio 28. oktobra 2019. No Comments
Prvo izdanje festivala Cinema Now završeno je svojevrsnim spektaklom koji je na bini ispred prepunog platoa novosadske Svilare priredio beogradski post punk trio Repetitor.
 
Cinema Now je tokom dva dana u Kulturnoj stanici Svilara posetilo 5.000 ljudi, što na koncertima, što na projekcijama filmova.

Osnovni utisci sa festivala su da publike željne dobrih filmova i te kako ima, da domaći i autori iz regiona, sa druge strane, imaju šta da ponude i da su se ove dve strane srele poslednjeg vikenda u oktobru u Novom Sadu na jednom kulturnom mestu i razmenile dobru energiju i nezaboravno iskustvo.

Tokom dva dana, na četiri lokacije u novosadskoj kulturnoj stanici Svilari i u obližnjoj Kožari publika je imala priliku da pogleda 16 ostvarenja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije… Najposećeniji film bila je drama/komedija Aleksi, Barbare Vekarić. Većina autora filmova bili su naši gosti tokom dva dana, a po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizovali smo sa njima razgovore (Q&A) nakon projekcija.

Osim filma, publika je na Cinema Now uživala i na koncertima kultnog garažnog benda Repetitor, beogradskog alternativnog sastava E-Play, indie, rock ‘n’ roll, afro pop grupe Fran Palermo, koja je u Novi Sad iz Mađarske došla u okviru projekta prekogranične saradnje K3CI, kao i duo Bernadet Brešćanski i Viktorie Taškovič.

Na kraju, a ne manje važno, treći segment festivala bio je Art program, kao još jedan deo K3CI projekta, u okviru kojeg su se publici u Novom Sadu predstavili Viktor Kiš, sa svojim skulpturama, Anica Draganić i Maria Silađi, sa izložbom „Svilara kao generator prve industrijske zone u Novom Sadu“ i izdavačka kuća Symposion sa svojim izdanjima.

Cinema Now je novi format događaja, dvodnevni pop-up festival koji spaja dobre filmove, dobru muziku, i atraktivni, nekada industrijski, prostor koji sada iščitavamo kao zonu kulture.

Projekat Cinema Now Udruženje Cinema City realizovalo je u saradnji sa Fondacijom ,,Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kuture”.

Fotografije sa Cinema Now pogledajte na sajtu CinemaCity.org.