POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Događaji

Otvorena na repertoaru Cinema Now

Objavio 14. oktobra 2019. 18 oktobra, 2019 No Comments
Pravi ljubitelji romantične komedije, imamo lepu vest za vas 🙂 na Cinema Now moći ćete da gledate mađarsko ostvarenje Otvorena, koje nam na festival dolazi u okviru projekta K3CI.
Okosnica filma su ljubavne muke jednog para tridesetogodišnjaka, koji pokušavaju da sačuvaju vezu, ispunjenu ljubavlju ali seksualno neaktivnu, tako što će otvoriti sve karte. Nadaju se da će uspeti da izbegnu ono što deluje neizbežno – prevare i izdaju – sa kojima se suočavaju svi u njihovom okruženju. Međutim, ispostavlja se da je ovaj proces mnogo teži i bolniji nego što su očekivali, a oni nisu spremni za psihičke i emotivne posledice.

Ovo je film koji, uz neobičan i iskren humor, oslikava ženski pogled na izazove ljubavnih i seksualnih odnosa u 21. veku i koji se bavi ulogama polova i pogrešnim očekivanjima.

Režiju i scenario za film Otvorena potpisuje Orsi Nagypál, glavne uloge su Csilla Radnay i Lehel Kovács, muziku je komponovao Márk Moldvai, a producenti su Gábor Kálomista i Dorottya Helmeczy.
Otvorena u Novi Sad dolazi u okviru projekta K3CI koji je deo Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a napravljen je za menadžere u kulturi i producente iz Srbije i Mađarske! Glavni cilj ovog projekta je unapređenje saradnje između savremenih kulturnih i kreativnih scena u Mađarskoj i Srbiji unapređenjem profesionalnih kompetencija, umetničke produkcije i prenosa znanja. Partneri na projektu su udruženje Cinema City i Asocijacija Kulturanova iz Novog Sada i Udruženje MASZK i KEP-SZIN-HAZ iz Segedina.

Cinema Now je dvodnevni pop-up festival zakazan za 26. i 27. oktobar ove godine u prostoru kulturne stanice Svilara u Novom Sadu, a organizuje ga udruženje Cinema City. Reč je o spoju dobre muzike, dobrih filmova i atraktivnog, nekada industrijskog, prostora koji sada isčitavamo kao zonu kulture.

Muzički program festivala već je najavljen, 26. oktobra dolaze nam E-Play i Fran Palermo, a 27. Repetitor.

Za sada su najavljeni filmovi Otvorena, Granny Project, Taurunum Boy, Zaposlena, Blossom Valley, Ti imaš noć, Teret, Zemlja meda i Aleksi, a uskoro slede i druge najave filmskog programa. Selekcija će obuhvatiti najzanimljivije filmove autora mlađe generacije iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije…

Ulaz se neće naplaćivati a za najatraktivnije projekcije filmova biće moguće rezervisti mesto unapred da bi se izbegle gužve i nervoza na ulazu.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Projekat Cinema Now Udruženje Cinema City realizuje u saradnji sa Fondacijom ,,Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kuture”.