Naziv projekta: Kaleidoskop savremene kulture i kreativnih industrija
Akronim: K3CI
ID projekta: HUSRB/1602/32/0063
Ukupan budžet projekta: 207.470,26 EUR
Iznos sredstava Evropske unije (IPA): 176.349,72 EUR
Početak projekta: 1. maj 2018.
Kraj projekta: 31. decembar 2019.
Vodeći korisnik: Udruženje Cinema City
Partner 1: Kulturanova
Partner 2: KÉP-SZÍN-HÁZ
Partner 3: MASZK udruženje

Mladi umetnici i producenti iz Mađarske i Srbije, znate li se?

Naš projekat prekogranične saradnje Kaleidoskop savremene kulture i kreativnih industrija” upravo počinje! U saradnji sa novosadskim i mađarskim udruženjima i institucijama Cinema City, Kulturanova, Kép-Szín-Ház i Maszk, rešili smo da osnažimo saradnju među savremenim kulturnim i kreativnim scenama Mađarske i Srbije.

Šta ćemo tačno da uradimo? Upoznaćemo 70 mladih menadžera u kulturi i umetnika, odnosno omogućićemo im da razgovaraju, pokažu šta sve rade, razviju nove ideje, razmišljaju o svojoj publici i kako da je prošire… i to sve putem radionica, predavanja i druženja.

Želimo da učesnici projekta osnaže svoje profesionalne kompetencije, umetničku produkciju i prenesu znanje koje imaju sa drugim učesnicima. Uključićemo u projekat „Kaleidoskop savremene kulture i kreativnih industrija” 50 menadžera u kulturi i producenata iz Srbije i Mađarske, kao i 20 mladih umetnika iz sveta filma, muzike i vizuelnih umetnosti, ali i publiku iz regiona, kako bismo poboljšali komunikaciju između kulturnih operatorau u naše dve države, pojačamo veze koje već postoje i napravimo nove projekte u kulturi.

Uz to, želimo da napravimo i platformu za promociju i saradnju mladih umetnika, uz popularizaciju umetnica.

Projekat „Kaleidoskop savremene kulture i kreativnih industrija” realizujemo uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Budžet projekta je 207.470,26€, od kojih je EU finansirala 176.349,72€.

 

Približićemo umetničku scenu Srbije i Mađarske, evo kako

Jedna od aktivnosti projekta „Kaleidoskop savremene kulture i kreativnih industrija” jeste Forum producenata 1.0, a to znači da će biti i drugi takav forum! Okupićemo 25 menadžera u kulturi, producenata i mladih umetnika u Novom Sadu i u Segedinu, kako bismo razgovarali o njihovim uspostavljenim profesionalnim vezama, ocenili projektne aktivnosti i rezultate, kao i efekte kulturne razmene i dali preporuke za dalje unapređenje saradnje.

A šta se sve dešava između ove dve aktivnosti?

Umetnička rezidencija u Novom Sadu na kojoj će najmanje 5 muzičara, video i vizuelnih umetnika iz Mađarske provesti nedelju dana u Novom Sadu kako bi eksperimentisali, povezali se sa lokalnim umetnicima i kreirali nešto sa njima, doprinoseći tako savremenoj umetničkoj sceni.

Iskustva iz Srbije usvojiće organizacija iz Mađarske MASZK Egyesület i implementiraće u narednu umetničku rezidenciju tamo. Isto kao i u Novom Sadu, u Segedinu će najmanje 5 umetnika iz Srbije provesti nedelju dana, upoznati se sa njihovom lokalnom scenom i raditi na zajedničkim radovima. Sve što umetnici naprave tokom rezidencija u Novom Sadu i Segedinu, biće predstavljeno na promotivnim događajima u oba grada.

Uz to, želimo da pokažemo lokalnoj publici u Segedinu i Novom Sadu šta se dešava na srpskoj i mađarskoj savremenoj umetničkoj sceni – ko su mladi, kvalitetni i inovativni umetnici koje treba da pratimo i negujemo, šta oni rade, koje ih ideje inspirišu i zašto. To ćemo raditi putem ovog sajta, ali i događaja na kojima će publika moći i da se upozna sa umetnicima iz susedne države.

 

Gde ćete saznati sve informacije o našem „Kaleidoskopu”?

Projekat prekogranične saradnje „Kaleidoskop savremene kulture i kreativnih industrija” podrazumeva ne samo saradnju sa organizacijama iz Novog Sada i Segedina, kako bismo zajedno osnažili saradnju među savremenim kulturnim i kreativnim scenama Mađarske i Srbije, već i da svi vi koje zanima umetnost saznali šta se to dešava s druge strane granice, kao i kako saradnja pospešuje stvaranje novih ideja.

Informacije o projektu moći ćete da nađete i na platformama kao što su Facebook, Instagram, Youtube, Flickr… Tu ćemo predstavljati umetnike, njihove radove, ideje i inspiracije. Na posterima, koje ćemo postavljati na ulaze u institucije kulture i na važna prometna mesta, saznaćete sve o projektnim aktivnostima.

Radićemo i na brošurama o projektu, partnerima i aktivnostima; napravićemo vodIč za producente; predstavićemo umetnike i njihove radove; analiziraćemo rezultate onlajn istraživanja o stepenu saradnje među akterima u oblasti kulture u Srbiji i Mađarskoj.

Naravno, i u klasičnim medijima ćete moći da saznate mnogo toga u projektu!

 

O programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com