POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Vesti

Nova Iskra – prvi kreativni hab u Srbiji

Objavio 6. septembra 2019. No Comments

Par godina unazad sve više se u svakodnevnom govoru pojavljuje izraz kreativni hab. Za one koji još uvek ne znaju o čemu se radi, kreativni hab je produkt novog vremena, drugačijeg razmišljanja ljudi koji idu u korak sa savremenim svetom, kao i potreba za svojevrsnim umrežavanjem. No, vratimo se u prvu deceniju 21. veka. Mnoge institucije kulture počinju da gube svoju prvobitnu ulogu i funkciju jer domovi kulture, domovi omladine, kulturni centri koje je finansirala država, neki delimično a neki kompletno prelaze u privatnu svojinu. Tu nastaje ogroman prazan prostor u kome je izgubljena pozicija mnogobrojnih umetnika i autora različitih profila, u skladu sa kulturnom politikom datog trenutka. Kultura dobija epitet “elitistička”, postaje neshvaćena i nedostupna za većinu, a samo nekoliko decenija ranije bila je sastavni deo društvenog razvoja jedne države. Kulturni centri su pored omasovljavanja kulture bili i utočište za umetnike, koji su imali sigurna mesta za povezivanje, razmenjivanje ideja i stvaranje.

U tom vakuumu 2012. osniva se Nova Iskra, prvi kreativni hab u Srbiji i na Balkanu. Na inicijativu Marka Radenkovića, Miljana Peljevića, Relje Bobića, Nane Radenković i Kristijana Šujevića u startu je predstavljen sa jasnom idejom i namerom, a to je povezivanje i rad, osvajanje prostora u kojem bi se spojile kreativne industrije, tehnologija i ljudi. Pojedinac, ali i grupa na taj način preuzimaju odgovornost i postaju aktivni učesnici u oblikovanju sopstvene budućnosti. Svakako da takva vrsta udruživanja otvara i različite mogućnosti, od razvoja kritičkog mišljenja, kreiranja kvalitetnih ideja, do novih modela organizovanja, čak i razvoja inovativnih modela poslovanja. Nova Iskra je krenula iz jednog ambijenta na Dorćolu, da bi se proširila u Savamali i Zemunu. Tu se nalaze svedeni ali moderno dizajnirani enterijeri sa dosta prirodnog svetla, prostorije su funkcionalne i prostrane, odišu specifičnim mirom što povećava inspiraciju i stvara stimulativnu atmosferu, jer pored toga u prostorijama Nove Iskre se stalno nešto dešava. Održavaju se edukativne i umetničke radionice, predavanja, seminari, kursevi, radni i kreativni kampovi, konferencije, studijski programi i programi koje krase različite teme, a osnova su razvoj profesionalne stručnosti i lične sposobnosti da se opstane u današnjem sistemu vrednovanja koje nimalo ne olakšava svakodnevicu.

Ukoliko vam je potreban dobar radni prostor, savremeno opremljen u kojem ćete se osećati prijatno a imate i potrebu za profesionalnim radnim okruženjem, razmenom iskustava i mestom susreta sa klijentima i predstavnicima industrije, Nova Iskra je prava adresa. Ovde možete iznajmiti sto, kancelariju, ili ceo sprat za svoj tim, osiguran vam je potreban kutak za stvaranje i proširenje ideja. Mnoge stvari se mogu i u Srbiji promeniti, samo je potrebno malo inicijative, dobre volje i povezanosti među ljudima, osvešćen i osnažen pojedinac je baza svakog društva i Nova Iskra teži ka tome.