POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Događaji

Laureat Palićkog filmskog festivala – Blossom Valley – stiže na Cinema Now!

Objavio 9. oktobra 2019. 18 oktobra, 2019 No Comments

Iz Mađarske nam u okviru našeg K3CI projekta na festival Cinema Now dolazi ironična pank drama o putovanjima jednog čudnog para pod nazivom – Blossom Valley!

Ovo je film koji postavlja pitanje: Ko su pravi ludaci u ovom poremećenom svetu? Priča u kojoj se prepliću poetske i realističke slike govori o tome kako devojka Bianka kidnapuje dete i nagovara svog ljubavnika Lacija da joj pomogne da zajedno stvore dom… Oni počinju da žive u kamp prikolici, stalno su na putu, beže i od zakona ali i od gomile prevaranata.

Blossom Valley je rezultat udruženog napora grupe entuzijasta, mladih ljudi iz filmske industrije da naprave svoj prvi, pravi dugometražni igrani film, što im je tokom godinu dana nakon premijere donelo 5 nagrada na na prestižnim svetskim festivalima, među kojima su Karlovy Vary International Film Festival i Festival evropskog filma Palić.

Režiju za ovaj film potpisuje László Csuja, scenario László Csuja i Gergő V. Nagy, uloge nose Bianka Berényi, László Réti, Károly Kozma, György Kardos i Róbert Kardos, direktor fotografije je Gergely Vass, montažer Attila Csabai, a producenti su András Muhi i Gábor Ferenczy.

Blossom Valley u Novi Sad dolazi u okviru projekta K3CI koji je deo Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a napravljen je za menadžere u kulturi i producente iz Srbije i Mađarske! Glavni cilj ovog projekta je unapređenje saradnje između savremenih kulturnih i kreativnih scena u Mađarskoj i Srbiji unapređenjem profesionalnih kompetencija, umetničke produkcije i prenosa znanja. Partneri na projektu su udruženje Cinema City i Asocijacija Kulturanova iz Novog Sada i Udruženje MASZK i KEP-SZIN-HAZ iz Segedina.

Cinema Now je dvodnevni pop-up festival zakazan za 26. i 27. oktobar ove godine u prostoru kulturne stanice Svilara u Novom Sadu, a organizuje ga udruženje Cinema City. Reč je o spoju dobre muzike, dobrih filmova i atraktivnog, nekada industrijskog, prostora koji sada isčitavamo kao zonu kulture.

Muzički program festivala već je najavljen, 26. oktobra dolaze nam E-Play i Fran Palermo, a 27. Repetitor.

Za sada su najavljeni filmovi Otvorena, Granny Project, Taurunum Boy, Zaposlena, Blossom Valley, Ti imaš noć, Teret, Zemlja meda i Aleksi, a uskoro slede i druge najave filmskog programa. Selekcija će obuhvatiti najzanimljivije filmove autora mlađe generacije iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije…

Ulaz se neće naplaćivati a za najatraktivnije projekcije filmova biće moguće rezervisti mesto unapred da bi se izbegle gužve i nervoza na ulazu.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Projekat Cinema Now Udruženje Cinema City realizuje u saradnji sa Fondacijom ,,Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kuture”.