POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Događaji

Kaleidoskop savremena kulture i kreativnih industrija predstavlja: Novu srpsku scenu

Objavio 2. aprila 2019. 20 maja, 2019 No Comments

Savremena umetnička scena iz Srbije stiže u Segedin! Jedna od aktivnosti projekta „Kaleidoskop savremene kulture i kreativnih industrija“ jeste prezentacija savremene umetničke scene Srbije i to će biti održano 5. aprila u Grand kafeu u Segedinu!

Program uključuje projekciju filma mladog srpskog reditelja, muzičko-filmski performans, diskusiju o savremenoj književnosti, grupnu izložbu internacionalno prepoznatih vizuelnih umetnika i koncerte mladih bendova koji su nastupali na mnogim festivalima regiona.

Symposion Literature Brainbombing je program koji redstavlja Symposion – vizuelno, muzičko, pop-kulturno, literarno-teorijska nezavisna izdavačka kuća iz Srbije. Među njihovim izdanjima možete pronaći pop-kulturne antologije, likovne albume i konceptualne knjige prepune ekstremnom vizualnošću. Njihova tematska razmišljanja su široka i dalekosežna, izdanja se bave nevidljivom, izgubljenom generacijom i njihovim traumama, jugo-nostalgijom, kao i popularnom ideologijom Balkana, klišeima Centralne i Istočne Evrope, poprečnim presekom greha i nevinosti, ili izvodljivosti putovanja na Mars, uz pomoć ironije, fake-a, sarkazma ili spontanim oblikovanjem slike koja se odražava u svakodnevnim životnim situacijama. To je rizičan svet, skandalozan i težak, ali i smešan, bez estetskih granica, gde cenzura još nije otkrivena i gde apsurdno zamenjuje egzistencijalne muke.

Muzička radionica: silent movie with live music performance: tokom radionice se preko improvizovanih formi, intuicije i asocijacijativnog razmišljanja grade muzičke numere, u saradnji sa loklanim muzičarima.

Izložba: Miroslav Lazendić, Davor Gromilović, Emil Kadirić, Kovács Lehel, Vidák Zsolt, Stark Attila, Igor Hofbauer, Oláh Dóri, Ricz Géza, Lázár Tibor, Arnus Horribilis

Koncerti: Igralom je muzička grupa iz Niša (Srbija). Zvuk i gruv grupe su od samog početka primarno usmereni ka muzici Zapadne Afrike, naime – pustinjskom bluzu iz Sahare. Prisutan je i ogroman uticaj rokenrola i alternative, pogotovu novog talasa. Slonz je underground rok bend iz Šapca. Prilično su mladi, ali su već nastupali sa mnogo poznatih bendova i osvojili su dve nagrade na banjalučkom Demofestu – za najboljeg gitaristu i za najbolji bend! Straight Mickey And The Boyz su dinamična, furiozna trojka odličnih muzičara iz Beograda koji vuku uticaje iz različitih žanrova kao što su hard rock, punk, hard core, garažni rock, funk pa čak i avant jazz.

Film: „Dragan Wende – Zapadni Berlin” i istoimeni junak čine da u bioskopskim salama publika vrišti od smeha. Dragan Wende je ekscentrični junak koji je sedamdesetih godina XX veka bio istinski ulični kralj hedonističke scene Zapadnog Berlina. Dragan i njegovi prijatelji su bez problema prelazili granicu između Zapadnog i Istočnog Berlina, gde su naročito bili popularni među damama, profitirajući od šverca robe i trgovine devizama.

Osnovni cilj projekta je jačanje saradnje između savremene kulturne i kreativne scene Mađarske i Srbije kroz jačanje profesionalnih kompetencija, umetničke produkcije i prenosa znanja između 70 mladih kulturnih menadžera i umetnika. Organizacije koje vode projekat „Kaleidoskop savremene kulture i kreativnih industrija“ su Cinema City i Kulturanova iz Srbije i KEP-SZIN-HAZ i MASZK iz Segedina.