POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Izdvojeno

K3CI promotivni događaj u Novom Sadu 26. i 27. oktobra

Objavio 18. oktobra 2019. 10 juna, 2020 No Comments

U okviru projekta K3CI, koji je deo Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, krajem oktobra planiran je događaj koji  za cilj ima da promoviše novu Mađarsku umetničku scenu.

Događaj će obuhvatiti koncert, filmove i umetničku izložbu, a biće deo internacionalnog festivala Cinema Now koji će se desiti u prostoru Kulturne Stanice Svilara u Novom sadu.

U okviru muzičkog dela programa nastupiće Fran Palermo – indie, rock ‘n’ roll, afro pop koncertna senzacija, kao i duo Bernadet Brešćanski i Viktorie Taškovič.

Jedan od najpopularnijih bendova iz Budimpešte Fran Palermo svoje fanove fascinira svežim i jedinstvenim tropskim jungle-rock zvukom ali i uvek prisutnim prizvukom Mediterana.

Bend je osnovan pre 8 godina, a do sada je osim ogromne pažnje publike, dva albuma i nekoliko EP-ja, dobio najviše glasova u nacionalnom talent show programu, nagradu “Discovery of the Year“ na Petőfi Music Awards i nominaciju „Best Hungarian Act”.

Fran Palermo su nastupali na festivalima kao što su holandski Eurosonic Norderslag, slovenački MENT, austrijski Wavves Vienna, kao i na mađarskim festivalima Sziget, VOLT i Bánkitó.

Bernadet Brešćanski i Viktoria Taškovič će svirati uz neme filmove: „Crossed Sild“ by Lea Vidakovic i „Mothmilk“ by Buharov Brothers (Screenplay by Sirbik Attila)

U okviru filmskog programa planirano je pet filmova: Cvetna dolina, Granny Project, Jedan dan, Juče i Otvorena.

Cvetna dolina je ironična pank drama o putovanjima jednog čudnog para.

Ovo je film koji postavlja pitanje: Ko su pravi ludaci u ovom poremećenom svetu? Priča u kojoj se prepliću poetske i realističke slike govori o tome kako devojka Bianka kidnapuje dete i nagovara svog ljubavnika Lacija da joj pomogne da zajedno stvore dom… Oni počinju da žive u kamp prikolici, stalno su na putu, beže i od zakona ali i od gomile prevaranata.

Cvetna dolina je rezultat udruženog napora grupe entuzijasta, mladih ljudi iz filmske industrije da naprave svoj prvi, pravi dugometražni igrani film, što im je tokom godinu dana nakon premijere donelo 5 nagrada na na prestižnim svetskim festivalima, među kojima su Karlovy Vary International Film Festival i Festival evropskog filma Palić.

 Režiju filma potpisuje: László Csuja, scenario: László Csuja i Gergő V. Nagy, Glavne uloge tumače: Bianka Berényi, László Réti, Károly Kozma, György Kardos, Róbert Kardos.

Granny Project je dokumentarac koji govori o razlikama među generacijama u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Mađarskoj.

Tri unuka iz tri države kreću sa svojim bakama u anarhično, i pravo i simbolično putovanje u prošlost i zajedno prave kompleksnu priču, pa i eksperiment koji bi mogao biti značajan u pokušajima da se vrednosti 20. veka prenesu na buduće generacije. Film se na zanimljiv način suočava sa klasičnim vrednostima ali i istorijskim tabuima, a metode koje koristi su značajne jer nam daju uvid i u duh vremena u kojem žive mladi danas.

Autori ove tople i važne ljudske priče su unuci – Meredith Colchester, Ruben Woodin – Dechamps i Bàlint Rèvèsz ali naravno i njihove bake Rosanne Colchester, Gudrun Dechamps i Livia Rèvèsz 🙂

Jedan dan je drama o majci troje dece, Ani, koja non stop juri da postigne sve, sa posla u vrtić, u školu, na balet, na časove mačevanja… Kao da to sve nije dosta, ona sumnja da je muž vara. Njeni problemi nisu jedinstveni, ali ona jednostavno nema vremena da stane i razmisli o svemu. Svi ovi problemi je opkoljavaju i prete da je potpuno slome. Da li će biti sposobna da sačuva ono što je krhko i zaista važno u njenom životu?

Rediteljka Zsófia Szilágyii objašnja da kada su deca njene prijateljice bila mala, u razgovoru sa njom pokušala je da shvati kako njeni dani izgledaju i šta je tačno ono što preti da je slomi. Bila je iznenađena koliko malo je znala o svemu tome, sve je izgledalo „skoro kao da je ono sa čim se jedna majka suočava neka tajna ili tabu.“

Scenario za film pisali su Zsófia Szilágyii, Réka Mán-Várhegyi, a glavne uloge igraju Zsófia Szamosi, Leo Füredi, Ambrus Barcza.

Film Juče kombinuje film noar sniman na dnevnoj svetlosti sa izmenjenim stanjima svesti. Ovo je film o evropskom čoveku u severnoj Africi čiji svakodnevni posao se polako pretvorio u egzistencijalnu krizu.

Glavni junak Viktor Ganc ima građevinsku kompaniju koja posluje u celom svetu. Zbog problema koji ga mogu mnogo koštati na građevini negde u severnoj Africi on mora da putuje na lice mesta (a mrzi da putuje) gde se suočava sa avetima svoje mladosti, brižljivo sakrivenima u dubinama njegove svesti.

Sastanci u državnim službama, pogrešne informacije, iznenadno pojavljivanje ljubavi iz prošlosti koja je misteriozno nestala, istraga lokalnog podzemlja da bi je ponovo pronašao… i Viktor Ganc polako klizi u lavirint u kojem se susreću prošlost i sadašnjost.

Ovo je hronika o izmenjenom stanju svesti ugrađenom u obično, svakodnevno stanje svesti. Lavirint u koji je lakše upasti nego izaći iz njega. Ljubavna priča o dvoje koji se ne poznaju. Priča u kojoj se nekoliko dana pretvara u večnost, doslovno.

Režiju i scenario filma potpisuje visoko nagrađivani reditelj iz Budimpešte Bálint Kenyeres, glavne uloge tumače Vlad Ivanov, Djemel Barek, Jacques Weber.

Pravi ljubitelji romantične komedije, imamo lepu vest za vas 🙂 na K3CI promotivni događaj stiže mađarsko ostvarenje Otvorena.

Okosnica filma su ljubavne muke jednog para tridesetogodišnjaka, koji pokušavaju da sačuvaju vezu, ispunjenu ljubavlju ali seksualno neaktivnu, tako što će otvoriti sve karte. Nadaju se da će uspeti da izbegnu ono što deluje neizbežno – prevare i izdaju – sa kojima se suočavaju svi u njihovom okruženju. Međutim, ispostavlja se da je ovaj proces mnogo teži i bolniji nego što su očekivali, a oni nisu spremni za psihičke i emotivne posledice.

Ovo je film koji, uz neobičan i iskren humor, oslikava ženski pogled na izazove ljubavnih i seksualnih odnosa u 21. veku i koji se bavi ulogama polova i pogrešnim očekivanjima.

Režija filma: Orsi Nagypál, scenario: Orsi Nagypál, glavne uloge: Csilla Radnay – Fanni Lehel Kovács – Bálint.

U okviru art dela programa planirana je izložba mađarsko-srpskog umetnika/skulptora Viktora Kiša poznatog po svojim masivnim radovima od gvozdenih elemenata, Anica Draganić i Maria Silađi, imaće izložbu „Svilara kao generator prve industrijske zone u Novom Sadu“, a dolazi nam i izdavačka kuća Symposion sa svojim izdanjima.

Glavni  cilj projekta K3CI je unapređenje saradnje između savremenih kulturnih i kreativnih scena u Mađarskoj i Srbiji unapređenjem profesionalnih kompetencija, umetničke produkcije i prenosa znanja. Partneri na projektu su udruženje Cinema City i Asocijacija Kulturanova iz Novog Sada i Udruženje MASZK i KEP-SZIN-HAZ iz Segedina.