POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Uncategorized @sr

Jedan dan na festivalu Cinema Now

Objavio 19. oktobra 2019. 5 novembra, 2019 No Comments

Jedan dan je drama koja stiže iz Mađarske i koja će u okviru projekta K3CI biti prikazana na festivalu Cinema Now.

Majka troje dece, Ana, non stop juri da postigne sve, sa posla u vrtić, u školu, na balet, na časove mačevanja… Kao da to sve nije dosta, ona sumnja da je muž vara. Njeni problemi nisu jedinstveni, ali ona jednostavno nema vremena da stane i razmisli o svemu. Svi ovi problemi je opkoljavaju i prete da je potpuno slome. Da li će biti sposobna da sačuva ono što je krhko i zaista važno u njenom životu?
Rediteljka Zsófia Szilágyi objašnja da kada su deca njene prijateljice bila mala, u razgovoru sa njom pokušala je da shvati kako njeni dani izgledaju i šta je tačno ono što preti da je slomi. Bila je iznenađena koliko mala je znala o svemu tome, sve je izgledalo „skoro kao da je ono sa čim se jedna majka suočava neka tajna ili tabu.“
Scenario za film pisali su Zsófia Szilágyi, Réka Mán-Várhegyi, a glavne uloge igraju Zsófia Szamosi, Leo Füredi, Ambrus Barcza, Zorka Varga-Blaskó, Márk Gárdos, Annamária Láng, Éva Vándor i Károly Hajduk. Producenti su Edina Kenesei i Ági Pataki.
Jedan dan u Novi Sad dolazi u okviru projekta K3CI koji je deo Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a napravljen je za menadžere u kulturi i producente iz Srbije i Mađarske! Glavni cilj ovog projekta je unapređenje saradnje između savremenih kulturnih i kreativnih scena u Mađarskoj i Srbiji unapređenjem profesionalnih kompetencija, umetničke produkcije i prenosa znanja. Partneri na projektu su udruženje Cinema City i Asocijacija Kulturanova iz Novog Sada i Udruženje MASZK i KEP-SZIN-HAZ iz Segedina.
Više o Cinema Now pročitajte NA OVOM LINKU.
Projekat Cinema Now Udruženje Cinema City realizuje u saradnji sa Fondacijom ,,Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kuture”.