POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Film

Sobolč Hajdu

Objavio 1. novembra 2019. No Comments

Sobolč Hajdu (rođen 1972. Debrecin), mađarski filmski i pozorišni reditelj, scenarista i glumac, diplomirao je na Univerzitetu za dramu i film u Budimpešti 2000. Iste godine napravio je svoj debitantski film Sticky Matters, nakon kojeg je usledio film Tamara (2004) i, potom najpoznatiji – Bele palme (2007), a koji je prikazan u sekciji Diretors’ Fortnight na Kanskom filmskom festivalu. Njegov naredni film Biblioteka Paskal premijerno je prikazan na Berlinalu 2010. i potom osvojio mnoštvo nagrada. Film Mirage (2014) pred publikom je prvi put prikazan na međunarodnom filmskom festvalu u Torontu. Niskobudžetni, nezavisni igrani film Ovo nije vreme mog života osvojio je na Kristalni globus i nagradu za najboljeg glumca u Karlovim Varima 2016.

Sobolč Hajdu predaje glumu i filmsku režiju na univerzitetskim radionicama u nekoliko zemalja od 2003.

Filmografija

1997: Necropolis / Nekropolisz (short)
1998: Knock, Knock – Pagoda for Little Mara / Valaki kopog – Kicsimarapagoda (short)
2000: Sticky Matters / Macerás ügyek
2004: Tamara
2004: Everyday Encyclopedia 1 / Hétköznapi enciklopédia I. (short)
2006: White Palms / Fehér tenyér
2007: Off Hollywood
2010: Bibliothéque Pascal
2010: The Wild Side / A te országod (short) (part of East Side Stories sketchfilm)
2014: Mirage / Délibáb
2016: It’s Not The Time of My Life / Ernelláék Farkaséknál

Nagrade

2016 – Karlovy Vary International Film Festival Best Actor
2011 – Tiburon International Film Festival Best Screenplay
2006 – Budapest Hungarian Film Week Best Director
2006 – Kosice Art Film Fest Best Screenplay