POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Događaji

Granny Project na repertoaru Cinema Now

Objavio 13. oktobra 2019. 18 oktobra, 2019 No Comments

Granny Project je dokumentarac koji govori o razlikama među generacijama u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Mađarskoj i koji nam na Cinema Now stiže iz Mađarske u okviru projekta K3CI.

Tri unuka iz tri države kreću sa svojim bakama u anarhično, i pravo i simbolično putovanje u prošlost i zajedno prave kompleksnu priču, pa i eksperiment koji bi mogao biti značajan u pokušajima da se vrednosti 20. veka prenesu na buduće generacije. Film se na zanimljiv način suočava sa klasičnim vrednostima ali i istorijskim tabuima, a metode koje koristi su značajne jer nam daju uvid i u duh vremena u kojem žive mladi danas.

Autori ove tople i važne ljudske priče su unuci – Meredith Colchester, Ruben Woodin – Dechamps i Bàlint Rèvèsz ali naravno i njihove bake Rosanne Colchester, Gudrun Dechamps i Livia Rèvèsz 🙂

Režiju je radio Bálint Révész, muziku Albert Màrkos, a producenti su Làszlò Kàntor i Bàlint Rèvèsz.
Granny Project u Novi Sad dolazi u okviru projekta K3CI koji je deo Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a napravljen je za menadžere u kulturi i producente iz Srbije i Mađarske! Glavni cilj ovog projekta je unapređenje saradnje između savremenih kulturnih i kreativnih scena u Mađarskoj i Srbiji unapređenjem profesionalnih kompetencija, umetničke produkcije i prenosa znanja. Partneri na projektu su udruženje Cinema City i Asocijacija Kulturanova iz Novog Sada i Udruženje MASZK i KEP-SZIN-HAZ iz Segedina.
Cinema Now je dvodnevni pop-up festival zakazan za 26. i 27. oktobar ove godine u prostoru kulturne stanice Svilara u Novom Sadu, a organizuje ga udruženje Cinema City. Reč je o spoju dobre muzike, dobrih filmova i atraktivnog, nekada industrijskog, prostora koji sada isčitavamo kao zonu kulture.

Muzički program festivala već je najavljen, 26. oktobra dolaze nam E-Play i Fran Palermo, a 27. Repetitor.

Za sada su najavljeni filmovi Otvorena, Granny Project, Taurunum Boy, Zaposlena, Blossom Valley, Ti imaš noć, Teret, Zemlja meda i Aleksi, a uskoro slede i druge najave filmskog programa. Selekcija će obuhvatiti najzanimljivije filmove autora mlađe generacije iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije…

Ulaz se neće naplaćivati a za najatraktivnije projekcije filmova biće moguće rezervisti mesto unapred da bi se izbegle gužve i nervoza na ulazu.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Projekat Cinema Now Udruženje Cinema City realizuje u saradnji sa Fondacijom ,,Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kuture”.

Granny Project Official TRAILER from Gallivant Film on Vimeo