POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Film

Gabor Reis

Objavio 9. oktobra 2019. No Comments

Gabor Reis rođen je 1980. u Budimpešti. Nakon što je diplomirao na Univerzitetu za fizičko vaspitanje, otišao je na Univerzitet Eötvös Loránd kako bi studirao teoriju i istoriju filma 2003. Počeo je da studira na Univerzitetu za pozorišne i filmske umetnosti u Budimpešti 2006. za filmskog i televizijskog reditelja. Napisao je i režirao nekoliko kratkih filmova.

Sa svojim prvih igranim filmom “For Some Inexplicable Reason” je diplomirao 2014. Film je premijerno prikazan na Festivalu u Karlovim Varima, u takmičarskom programu East of the West. Film je nagrađen na nekoliko međunarodnih filmskih festivala širom sveta, uključujući Specijalnu nagradu, Nagradu kritike i Nagradu publike u Torinu, glavnu nagradu na CineFestu u Miškolcu, nagradu za najboljeg reditelja na Festivalu u Sofiji. Film je uskoro postao kultni i distribuiran je u nekoliko zemalja.

Filmografija:

2003 – Árpád Tóth: Morning Serenade (Tóth Árpád: Hajnali szerenád) (Short)
2005 – Forbidden Fruit (Alma a paradicsomban) (Short)
2005 – Rhythm (Ritmus) (Short)
2006 – Meglét (Short)
2006 – The Reason for Denial, Honestly (A tagadás oka, őszintén) (Short)
2006 – Zsuzsa Koncz: The Month of April (Video short)
2007 – 8 (segment „4“)
2007 – Nothing and Good (Jót és semmit) (Documentary short)
2008 – Dressing Room (Öltöző) (Short)
2009 – Somebody’s Something (Valakinek a valamije) (Short)
2010 – Judith Keith (Short)
2011 – On a Lower Level (Külalak) (Short)
2013 – Meanwhile in Budapest (Nekem Budapest) (segment „Péter“)
2014 – For Some Inexplicable Reason (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan)
2018 – Bad Poems (Rossz versek)