POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Muzika

Fran Palermo

Objavio 9. jula 2019. 18 oktobra, 2019 No Comments

Fran Palermo je jedan od najpopularnijih mađarskih bendova, osnovao ga je kantautor Henri Gonzalez (Henri Gonzo) 2011. u Budimpešti. Ovaj indi rok bend se autorski vešto poigrava sa različitim muzičkim elementima i raznovrsnim muzičkim pravcima. Jedinstven izraz koji ispoljavaju u svojoj muzici rezultat je kulturnog nasleđa brojnih zemalja sveta, iz kojih članovi benda vuku korene (Španija, Grčka, Kuba). Jedan je od najatraktivnijih koncertnih sastava iz Budimpešte, čije koncerte redovno prate mnogobrojni odani fanovi.

 

Bend je izdao prvi EP pod nazivom „Arizona“ krajem 2011. Usledila su još dva EP-a, „Museum of Clouds” (2012) i „Natural Cash” (2013), potom se frontmen benda Henri Gonzo seli u Englesku na godinu i po dana, tako da je u tom periodu Fran Palermo povremeno održavao koncerte. Novi EP pod nazivom „Sun in Splendor” izlazi 2014. i na neki način najavljuje prvi album benda jednostavno nazvan „Fran Palermo” (2015).

 

Neposredno nakon izdavanja prvog albuma, Fran Palermo nastupa na Nagi-Szin-Pad, nacionalnom „talent show” programu gde dobija najviše glasova žirija. Takođe, osvaja nagradu „Discovery of the Year“ na Petőfi Music Awards, a godinu dana kasnije nominaciju za „Best Hungarian Act”. U maju 2016. godine, izdaju drugi album „Razzle Dazzle”, koji kao zreliji, živopisniji i dopadljiviji, brzo osvaja publiku i pojavljuje se na svim listama mađarskih albuma ​godine. Fran Palermo su nastupali na najvažnijim muzičkim i „showcase” festivalima u svetu,  kao što su holandski Eurosonic Norderslag, slovenački MENT, austrijski Waves Vienna, kao i na najznačajnijim mađarskim festivalima kao što su Sziget, VOLT i Bánkitó. 2017. objavljuju EP pod nazivom „Bonerider”, i pored Davida Konsiczkya potpisuju muziku za film „FOMO: Fear of missing out” iz 2019.