POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Vesti

EAVE Producers Workshop

Objavio 2. jula 2019. No Comments

Nijedan film ne može da doživi uspeh ako sve karike u produkciji tog filma nisu podjednako snažne. A koja karika u produkciji treba da bude najvažnija i najsnažnija ako ne sam producent! To pomalo mistično zanimanje običnom čoveku nosi mnogo nepoznanica, ali svaki profesionalac u ovom poslu zna tačno kad i šta treba da uradi kako bi film zaista osvojio publiku i kritiku. Iako postoje mnoge škole koje se bave filmskom produkcijom, pravi producent je svestan koliko je važno i dodatno usavršavanje. Ono se stiče kroz nova teorijska, a posebno praktična znanja, kao i razmenom iskustava i umrežavanjem sa kolegama.

Photo by rawpixel.com from Pexel

Jedna od organizacija koja pruža sve ovo je European Audiovisual Entrepreneurs – EAVE. Spoj tradicije koju neguje od 1988. godine i iskustva, vere da je podrška kulturi, nezavisnim pojedincima, njihovoj kreativnosti i mašti neophodna u 21. veku dovela je do pokretanja jednog od njihovih najznačajnijih projekata – EAVE Producers Workshop. Svake godine se na ovoj radionici okuplja 50 mladih filmskih producenata iz Evrope (od skora i šire) koji iza sebe imaju po jedan dugometražni film. Program svake godine čine tri jednonedeljne radionice.

I baš se ove godine druga radionica održava u Novom Sadu od 20. do 27. juna (prva radionica se održala u Luksemburgu, a treća će biti u Lajpcigu). Ovo je sjajan podsticaj razvoju filmske industrije Novog Sada jer je radionici prisustvovalo 50 evropskih producenata i 20 eksperata iz oblasti filmske produkcije i distribucije koji su kroz prezentacije predstavili svoj rad lokalnim autorima, kao i mogućnosti za saradnju sa kolegama iz Novog Sada. Takođe, 20 lokalnih filmskih autora i profesionalaca prošlo je kroz specijalni edukativni program, dok su određeni delovi radionica otvorenog tipa kroz koje je prošlo još oko 60 profesionalaca.

EAVE@Novi Sad je lokalnim profesionalcima ponudio specijalan program sa vrhunskim stručnjacima iz evropske filmske industrije. Teme su jedinstveno digitalno tržište, digitalne strategije u fazi “lansiranja“ projekta iz ugla producenta, specifična pitanja i izazovi u procesu razvoja dokumentarnih filmova i EAVE programu koji je mnogima lansirao karijeru.

EAVE sesija u Novom Sadu realizuje se u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, MEDIA deskom Srbije, Udruženjem Cinema City i Evropskim filmskim festivalom Palić. Program EAVE podržan je od strane Kreativne Evrope – MEDIA podprograma Evropske unije, Luksemburškog filmskog fonda,Mitteldeutsche Medienförderung, Centre National du Cinéma et de l’Image Animée, fonda Audiovisivo Friuli Venezia Giulia, PACT – Alijance producenata za kinematografiju i televiziju, Cinema do Brasil, Poljskog filmskog instituta, Doha filmskog instituta, kanadskog Telefilm-a, Berlinale Co-Production Market-a i partnera koji su ugostili radionice od 1988. godine.