POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
DogađajiUncategorized @sr

Druga strana svega na festivalu Cinema Now

Objavio 17. oktobra 2019. 5 novembra, 2019 No Comments
Druga strana svega je pobednik najprestižnijeg evropskog festivala dokumentargog filma IDFA, a novosdska publika će imati prilike da ga gleda na festivalu Cinema Now.

Mila Turajlić, beogradska režiserka i producentkinja, govoreći u filmu Druga strana svega o biografiji njene majke Srbijanke i o njihovoj porodičnoj istoriji, zaviruje u mnoge skrivene ćoškove istorije Jugoslavije i Srbije. Hronika jedne porodice u Srbiji u ovom filmu se pretvara u portret aktivistkinje u nemirnim vremenima i preispituje odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

Druga strana svega je, nakon premijere na IDFA, osvojio još 6 nagrada i 10 nominacija na svetskim festivalima, a o njemu su pisali i veliki svetski mediji kao što su The New Yorker, New York Times, The Guardian, Variety, Hollywood Reporter, Le Monde i drugi.

Režiju i scenario za ovaj film radila je Mila Turajlić, producentkinje su Carine Chichkowsky, Hanka Kastelicová, Iva Plemic i Mila Turajlić, a muziku potpisuje Jonathan Morali.

Cinema Now je dvodnevni pop-up festival zakazan za 26. i 27. oktobar ove godine u prostoru kulturne stanice Svilara u Novom Sadu, a organizuje ga udruženje Cinema City. Reč je o spoju dobre muzike, dobrih filmova i atraktivnog, nekada industrijskog, prostora koji sada isčitavamo kao zonu kulture.

Muzički program festivala već je najavljen, 26. oktobra dolaze nam E-Play i Fran Palermo, a 27. Repetitor.

Za sada su osim filma Druga strana svega najavljeni i filmovi Otvorena, Granny Project, Taurunum Boy, Zaposlena, Blossom Valley, Teret, Ti imaš noć, Zemlja meda i Aleksi, a uskoro slede i druge najave filmskog programa. Selekcija će obuhvatiti najzanimljivije filmove autora mlađe generacije iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije…

Ulaz se neće naplaćivati a za najatraktivnije projekcije filmova biće moguće rezervisti mesto unapred da bi se izbegle gužve i nervoza na ulazu.

Većina autora filmova biće naši gosti tokom dva dana i plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizujemo razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija.

Projekat Cinema Now Udruženje Cinema City realizuje u saradnji sa Fondacijom ,,Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kuture”.