POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Vesti

Dev9t – Stvaraj Dalje

Objavio 1. jula 2019. No Comments

Ako je za sedam dana mogao nastati svet u kome živimo, šta se može stvoriti za devet dana? Jedan festival u Beogradu koji se održava u napuštenom industrijskom prostoru i nosi simboliku broja 9.

Festival Dev9t koji postoji već 5 godina i tokom devet dana koliko traje u godini, vizija organizatora i umetnika, kreativaca svih vokacija i afiniteta je “Stvaraj dalje”. Prostor Stare Ciglane potvrdio se kao odličan primer gde umetnost može da daje nova viđenja i stvara drugačiji, bolji svet u kojem su svi aktivni akteri, i umetnici i publika. Dev9t je tako i umetnička kolonija, i galerija, i gradilište, art market, skejt park, koncertni prostor, igralište i škola u isto vreme.

Dev9t objedinjuje sve vrste umetnosti među kojima nema granica, stvoren je kreativni svet kroz devet umetničkih sfera, među kojima su muzika, književnost, slikarstvo, vajarstvo, arhitektura, ples, fotografija, film i strip.

Do sada je na ovoj manifestaciji prikazalo svoje radove više od 3000 umetnika, održano je preko 100 radionica i na desetine koncerata. Kada je reč o koncertima, ovaj festival je uspeo da se visoko pozicionira u kulturnoj/koncertnoj ponudi grada, kako izborom izvođača, tako i načinom na koji je osmišljen program. Ove godine su se koncerti održavali u sumrak, poigravajući se prirodnim dizajnom svetla, donoseći i momenat potpuno nepravedno zanemarene romantike, a sve u skladu sa temom festivala koja je ovog puta bila Alhemija.

Festival Dev9t se uvek trudi da posebno osmišljenim konceptom i temama pomeri granice, pa su tako i u prethodnim izdanjima po prvi put organizovani nesvakidašnji koncerti kao npr. nastupi tehno izvođača (pionira techna Juana Atkinsa) i Beogradskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Emina Džijana. Upravo na ovom festivalu prvi put u Srbiji je nastupila i hip hop rejv senzacija Die Antwoord. Na Dev9t-ci nisu zaboravljeni ni domaći izvođači, apsolutno se podržava i naša muzička scena, i što je najvažnije daje se veliki prostor za nastupe neafirmisanih autora.

U eri festivala veliki je izazov postati prepoznatljiv, i to je organizatorima manifestacije Dev9t pošlo za rukom. Između ostalog jedna od najvećih referenci festivala jeste i podrška svetski poznate umetnice Marine Abramović, koja je bila gost četvrtog izdanja.

Možemo samo da iščekujemo šta nas sve očekuje u sledećim izdanjima Dev9t, festivala koji postavlja drugačija pravila i donosi neko novo čitanje umetnosti.