POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Vesti

Cinema Now nastaje iz čežnje.

Objavio 3. oktobra 2019. No Comments

Cinema Now nastaje iz čežnje.

To je delom naša čežnja za novosadskom publikom, za našim višegodišnjim druženjima pod letnjim nebom u Dunsavkom ili Limanskom parku, za pitanjima i komentarima, za oduševljenjem i razočarenjem, za poznatim i novim licima osvetljenim slovima sa odjavne špice.

To je i čežnja publike za filmom. Za filmom koji je otkrila, filmom koji je njen, koji nije svako gledao, filmom autora kog je upoznala i pitala.

Na kraju, to je delom i čežnja jedne generacije filmskih stvaralaca. Neizlečiva čežnja za izgubljenom mladošću, domom ili funkcionalnim društvom. Čežnja koju su tako vešto artikulisali u svojim fantastičnim filmovima.

U pokušaju da ovu emociju kanališemo i materijalizujemo, za novi sastanak sa publikom odabrali smo filmove iz regiona koji su nas posebno intrigirali ili dirnuli u poslednje dve godine, filmove za koje osećamo da su nedostajali nama i publici u Novom Sadu.

Neki od autora su ovoj publici već dobro poznati po nagradama koje su osvajali u sekcijama Nacionalna klasa i Up to 10.000 Bucks festivala Cinema City. Neke će publika prepoznati po lepim vestima koje su stizale sa festivala u Kanu, Karlovim Varima, Roterdamu ili Juti, a za neke će možda čuti po prvi put.

Ovi uzbudljivi mladi autori, dobri poznanici i stranci, dolaze iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Grčke i Srbije i donose priče o ženskoj emancipaciji i materinstvu, borbi protiv korupcije i zločina, o odlascima i povratku kući, o seksualnosti i identitetu. Videćemo upečatljive slike iz propalih socijalističkih giganata, zabačenih sela božanstvene prirode, distopičnih kamenoloma, salonskih stanova, kamenih gradova na obali i romskih naselja u predgrađu.

Čežnja je jaka, ali kraj oktobra je blizu.