POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Muzika

Artan Lili

Objavio 12. novembra 2019. No Comments

Grupa „Artan Lili“ je osnovana 2013. i jedna je od najvažnijih koja se pojavila na srpskoj rok sceni u 21. veku. Od starta su pokazali da su drugačiji, počevši od toga da su izbacivali pesme u formi singlova preko bandcamp platforme benda koje su se pojavile na prvom i drugom albumu pod nazivima „Artan Lili“ i „New Deal“ . Da se razlikuju pokazuju i svojim vizuelnim identitetom koji je specifičan, od logotipa grupe, preko stila oblačenja, do spotova za pesme koji su prava umetnička dela. Svakom novom pesmom potvrđuju da neizmeran talenat, ali i veliki rad stoje iza imena benda. Zbog toga nije neobično što su godinana u vrhu svih relevantnih radijskih i televizijskih top lista regiona.

Bend „Artan Lili“ je prvi dobitnik nagrade „Milan Mladenović“ za muzičko delo od izuzetnog značaja. Nagrada je dodeljena za kompoziciju „D.E.P.R.A.“ kao „originalnom, duboko individualnom, stilski doslednom i inteligentnom autorskom i izvođačkom ostvarenju, koje talenat i veštinu tretira bez kalkulacija i cinizma, sa autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem.“

Sadašnju postavku benda „Artan Lili“ nakon nekoliko promena članova čine: Bojan Slačala – bas i vokal, Romana Slačala – vokal i daire, Marko Ajković – bubanj i Ivan Skopulovič – gitara.