POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Film

Andraš Muhi Pireš

Objavio 29. jula 2019. No Comments

Andraš Muhi Pireš, filmski producent i producent reklama, filmski režiser.

Svoj prvi dokumentarni film je režirao 2006. godine, pod naslovom „Mađarski fudbal, 91. minut“, koji je prikazao profesionalne anomalije obuke nove generacije fudbalera i postao jedan od najgledanijih mađarskih dokumentarnih filmova nakon promene vlasti. Na 38. Smotri mađarskog filma je dobio Posebnu nagradu Studentskog žirija.

Dokumentarni film „Mađarska ekipa – još 50 minuta“ je snimio 2016. godine, u kojem je prikazao sve četiri godine priprema mađarske reprezentacije za Evropsko prvenstvo. Ovaj film je i svojevrsni projekat na globalnom nivou, pošto ni jedan filmadžija do tada nije proveo toliko vremena sa jednom reprezentacijom. Mađarsko Nacionalno telo za medije i komunikacije – savetodavni organ je 2016. godine film „Mađarska ekipa“ proglasio za najbolji dokumentarni film, i to u kategoriji Korektura kamere.

Bio je producent filmova „Put ljiljana“ koji je režirao Bence Fligauf, zatim film „Brazilci“ Čabe M. Kiša i Gabora Rohonđija kao i film „O telu i duši“ Ildike Enjedi, koji je 2017. dobio nagradu Zlatni medved na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu.

Mađarska ekipa – još 50 minuta