POVEZUJE SAVREMENU SRPSKU I MAĐARSKU UMETNIČKU SCENU
Vesti

12. BELDOCS festival

Objavio 15. maja 2019. No Comments

Međunarodni festival dokumentarnih filmova Beldocs predstavlja od 8. do 15. maja u Beogradu više od sto premijernih naslova, od kojih je 16 u takmičarskim programima, uz muzičke, biografske i umetničke dokumentarce, izbor iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i retrospektive japanskog autora Kazua Hare i Gorana Devića iz Hrvatske. Festival Beldocs je tokom minulih jedanaest godina postao najvoljeniji prolećni festival dokumentarnog filma koji okuplja najbolja ostvarenja savremene dokumentaristike.

Srpski takmičarski program obuhvata šest filmova koje su odabrali umetnički direktor 12. Beldocsa Marko Grba Sing i selektor Igor Stanojević, a čije se teme kreću u rasponu od grupe Električni orgazam, preko hapšenja pripadnika falun gonga u Srbiji 2014. godine, mladih Zemunaca, romskog hip-hopa, do Sava centra i sirijskih izbeglica u Berlinu.

Prema rečima selektora, to su hrabri filmovi, kojima je zajedničko, iako su različitih tema, to što svi sadrže neku vrstu istine i svi su po nečemu specifični.

Uz biografski film o bendu Električni orgazam Marije Vukić, u domaćoj konkurenciji su i „Taurunum boyJelene Maksimović i Dušana Grubina, koji prati zemunske tinejdžere tokom letnjeg raspusta, „To sam što jesam – Gipsy mafiaAndrijane Stojković koji obrađuje istoimeni romski hip-hop bend i njihove živote, dok je film Ivana MarkovićaCentar“ eksperimentalni dokumentarac o Sava centru. Film „Deca proleća Dušana Solomuna proučava pitanje sirijskih izbeglica u Berlinu, a „Na crnoj listi“ Sare Marković i Nikole Dragovića prati pripadnike Falun Dafe i njihovo hapšenje u Srbiji 2014. godine.

Više informacija: https://beldocs.rs